torsdag 3 april 2014

Ik Kil Cenote


Efter Chichén Itzá fortsatte vi till Ik Kil Cenoten. Termen kommer från det mayanska ordet dz’onot, som betyder ”grotta med vattensamling”, och används av geologer för att beteckna en naturligt bildad källa i kalksten, ett slukhål Finns hundratals cenoten i Mexico. Yucatánhalvön består av porös kalksten som för länge sedan perforerats av regnvatten som sipprat ner till berggrunden under kalkstenen. När kalkstenstaket kollapsar över de grottor som bildats, blir djupa källor med grönt och blått vatten synliga, ofta omgivna av ymnig växtlighet. I vissa är vattnet nästan i jämnhöjd med marken, men ibland är vattnet långt under marknivån.
Vissa säger att det +15 gradiga källvattnet skall förnya huden och ge ett vackert och mjukt slutresultat. Själv tyckte jag de kändes rätt så kallt med tanke på att vattnet i karibiska havet ligger på + 30 grader. I källvatten simmade det även små mal fiskar.

98 trappsteg i berget fanns det för att man skulle kunna ta sig ner till källvattnet.
 
Såhär såg det ut uppifrån då man kollade från markhöjden ner in i Ik Kil cenoten.

De fanns även en liten trappa som gjorde det möjligt för en att hoppa om man ville.

och här är en bild tagen från nere i källvattnet. Vattnet var kristallklart men eftersom det är så mörkt i cenoten ser man inte så bra. ABSOLUT värt att pröva om man har chansen. 

Inga kommentarer: