söndag 15 december 2013

Dramatisk dag på östersjön.

Dagen började som vilken dag som helst. Steg upp kl 6 åt morgonmål och började jobba. Allting gick som det brukar tills en arbetskollega kommer och meddelar att rederiets andra båt fått blackout och båten inte gick att styra. Alla frös fast på sin plats i rummet i ett ögonblick som verkade som 30 minuter även fast det gick en halv minut.
Flera tankar slog oss alla och vi avbröts plötsligt för att försöka ta reda på var detta inträffat via en hemsida. Efter redan endast 5 minuter stod det överallt på median olika teorier om vad som hänt. Och rederiets marknadschef hade gått ut med meddelandet till alla fartyg. Jag började förstås tänka på Estonia olyckan och på vad personer som själv varit med och försökt hjälpa dem berättat.
Ni vet när något som detta händer kommer de värsta tankarna upp förstås och även fast vi tränar regelbundet på evakueringar och bränder fick jag en våg av panik och gick runt väntandes på något sorts utrop. Andra fartyget var fyllt med över 1000 passageraren och vi hade redan över 2000 med oss på vår båt.  Ni kan säkert föreställa er hurdan kaotisk atmosfär uppkom då de utropade i högtalarna  "Givakt piknikresenärerna som skall tillbaka till Stockholm ikväll, pga tekniska problem med MS Amorella kommer ni att transporteras med MS Rosella från Mariehamn till Kapellskär. Från Kapellskär ordnas busstransport vidare till Stockholm. Vi beklagar ändringen av tidtabellen."
En massa svenskar kom fram små panikerade över att de skulle åka buss en timme och frågade vad som hänt och finnarna hade redan ringt hem och frågat om någon hört vad som hänt. På ca 10min var alla medvetna om att MS Amorella hade tagit grund och folk läste nya nyheter på sina smartphones.
Efter en stund kallades alla med specialuppgifter och däckvakter till konferensen och vi gick fortfarande runt i affären som om inget skulle ha hänt fast vi alla funderade "vad händer nu?".
Vi tog in vid Mariehamn och situationen började lugna sig. Vi fick mera information om vad som hänt och behövde inte längre oroa oss då skadan inte varit så stor och de skulle bli bortdragna senare på dagen till Långnäs.

Inga kommentarer: